Cirera es un Barrio muy bonito las personas son muy agradables y sencillas un saludo de Encarna para todo el Barrio
sábado, agosto 23, 2008
DE LLIBRES per Ramiro Tomé, crític literari
DE LLIBRES
per Ramiro Tomé, crític literari
“Viajeros ingleses”: un eixam de veus cami del paradís
És freqüent que, quan passegem entre els prestatges de la nostra llibreria preferida, ens deixem seduir per les portades i títols dels llibres. Entre els molts llibres que ens temptin no ens serà fàcil triar "Viajeros Ingleses". I no ho serà per dos motius: perquè l’escriptor Matthew Kneale és un desconegut per al lector peninsular i perquè el disseny del llibre convida a imaginar el volum més aviat com una col·lecció de biografies de viatgers anglesos i no pas com un bon llibre de viatges... i, és clar, no és el mateix.
Sí; Kneale és un desconegut en aquests paratges però "Viajeros Ingleses " va ser guardonat el 2000 ni més ni menys que amb el WhiteBread, el premi al millor llibre en llengua anglesa que no és un premi trivial.
Amb "Viajeros Ingleses" Kneale embarca al lector en un viatge insòlit en companyia d’uns passatgers molt particulars, entre ells un reverend anglès i el seu oposat, un científic positivista. El primer pretén demostrar l’existència del Jardí de l’edèn i la seva localització a les Antípodes i el segon, la superioritat de la raça blanca. No és menys peculiar el capità del balener en el que viatgen i la seva especialíssima tripulació.
L’aventura promet. L’anglesa és, juntament amb la francesa, la tradició literària més bolcada en el relat de l’experiència viatgera. Potser per això, quan es llegeix que el vaixell és un balener, el lector de fons tendirà a recuperar les vicissituds i tripulació del “Pequod” el vell balener amb el que el capità Ahab va recórrer mig món darrere Moby Dick. Quan es llegeix "la companyia" el lector tendirà a recuperar els detalls de la “Nelly” i el viatge de Conrad a la “Foscor de les Tenebres”.
No obstant això, "Viajeros Ingleses" segueix un rumb molt diferent traçat per un magnífic entreteixit de narradors que des de la interioritat de les seves primeres persones van descobrint el tapís social de la vella Anglaterra victoriana: la seva intrahistoria.
Matthew Kneale crea i dóna veu a “personatges tipus” de tots els estrats significatius de la societat britànica. Viatge coral en el que fins i tot la més mínima veueta ha de ser escoltada: només amb la fusió de totes les perspectives ofertes aconsegueix el lector fer-se una idea de la realitat amagada a “Viajeros Ingleses”.
En un context de literatures lineals en les que el lector tot just ha de relliscar i deixar-se portar, en el que l’estratègia literària dominant sol consistir a imprimir un ritme trepidant i en una vertiginosa experiència lectora enganxada al “una pàgina més per a veure si se salva o no”, s’agraeix un plantejament diferent.
Kneale és un autor, cal reconèixer-ho, intel·ligent. “Viajeros Ingleses” és un eixam de veus i perspectives en el que el lector podrà triar, posicionar-se, seguir amb major o menor atenció aquest o aquell personatge, opinar, acompanyar el desenllaç d’una o altra situació… i a mesura que va avançant en la lectura aniran apareixent dades que contínuament resignificaran tot el llegit amb anterioritat.
Una novel·la de relats que exigeix del lector una certa participació però amb una estructura apta per a tots els hàbits lectors, des de les breus lectures intermitents del metro fins a les bucòliques llargues i plujoses tardes hivernals.
En espanyol va ser traduït ja en 2001 i situat a les llibreries per una bona editorial, a una col·lecció de confiança: "Narrativas Històricas" d'Edhasa. La novel·la no ha tingut la repercussió que probablement mereix, però sempre és una garantia ser introduït per un segell de prestigi.
Sigui com sigui, a més d’un gran treball, “Viajeros Ingleses” és una magnífica experiència en la que val la pena embarcar-se.
Recomanat.
Fitxa del llibre:
Títol: Viajeros ingleses
Autor: Kneale, Matthew
Editorial: EDHASA
Pàg.: 643
Preu: 31,00 euros.
info@arquera.com