martes, agosto 05, 2008

La Generalitat apuja algunes ajudes per dependència

La Generalitat apuja algunes ajudes per dependència


Acció Social aportarà 528 euros extres per costejar una plaça en una residència

• Els primers pagaments es faran a finals de desembre, un mes després del previst



La Conselleria d'Acció Social va donar ahir una notícia bona i una de dolenta a tots aquells que esperen que, una vegada per totes, es posi en marxa l'engranatge de la llei de dependència. La freda és que els primers pagaments, els d'aquells que ja han estat reconeguts com a grans dependents, s'endarreriran fins ben entrat el desembre, un mes més tard del previst i estipulat.
A canvi, i aquesta és la calenta, Acció Social complementarà algunes prestacions que marca la llei estatal, de forma que les persones que disposin d'una plaça en una residència privada però concertada per la Generalitat i que tinguin uns ingressos inferiors a 17.700 euros rebran una ajuda de fins a 1.308 euros per pagar-la: els 780 euros mínims més els 528 del plus autonòmic.
La consellera, Carme Capdevila, va detallar ahir que l'objectiu del complement és facilitar l'accés residencial a un col.lectiu de persones grans que "no poden pagar" aquesta plaça. Es tracta especialment de dones de més de 50 anys, mestresses de casa que viuen a casa seva i compten amb pensions baixes que oscil.len entre els 600 i els 900 euros. El preu mitjà d'una plaça en un d'aquests centres se situa entre els 1.200 i els 2.000 euros mensuals.
Per una altra part, Capdevila va informar que la Generalitat ha aprovat aquesta setmana les ordres que regulen els preus públics i els criteris per determinar l'import de les prestacions, així com les que resolen les incompatibilitats entre determinades ajudes. Aquest era el tràmit que faltava perquè en les pròximes setmanes es puguin efectuar els pagaments. Els primers beneficiats haurien d'haver començat a percebre les ajudes el 24 de novembre, mig any després d'obrir-se el termini de presentació de sol.licituds.

PLA D'ATENCIÓ
La consellera va detallar que amb l'aprovació d'aquestes disposicions reglamentàries es podrà posar en marxa el Programa Individual d'Atenció (PIA), que determinarà tant les prestacions com els serveis oferts a aquelles persones amb dependència.
La Generalitat espera que al llarg del mes de desembre es comuniqui a aquells que van sol.licitar les ajudes al maig les prestacions a què tenen dret, de manera que un bon nombre d'ells començarien a cobrar-les en les pròximes setmanes, una vegada que s'arribi a un acord entre les dues parts.

52.000 SOL.LICITUDS
Fins al moment, la Generalitat ha rebut 52.068 sol.licituds d'usuaris que demanen ser reconeguts com a persones amb una gran dependència i se n'han estudiat 37.789 --el 76%--, 25.218 de les quals--gairebé el 70% tal com ja va avançar EL PERIÓDICO la setmana passada-- han acreditat el resultat de grau 3 o alta dependència, cosa que equival a dir que requereixen atenció les 24 hores del dia.