sábado, diciembre 13, 2008

La conferència, emmarcada en els actes de la 53à Festa de la Vellesa de Mataró, va servir també per encetar una setmana d’activitats en motiu del Dia


Torralba: ‘La societat infravalora les virtuts de la vellesa’

El doctor en filosofia i teologia ofereix una conferència en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran

per J. Vives - fotos J.V. - 02/10/2008 11:57 (170 lectures)

Torralba, durant la conferència Imatge del públic a la sala d'actes de Caixa Laietana

Revisar el que diuen els autors clàssics sobre la vellesa com a resposta a l’oblit i marginació que sovint pateix la gent gran en la societat actual. Aquesta és la recepta del doctor en filosofia i teologia Francesc Torralba davant el fet que “la societat infravalora les virtuts de la vellesa”. Així ho va assegurar durant la conferència que va oferir a la sala d’actes de Caixa Laietana dimarts passat, dia 30.

Torralba va atribuir la “imatge negativa” que actualment és té de la gent gran a diverses causes, entre les quals va destacar la “cultura de la velocitat”, que “tendeix a rebutjar tot el que és lent”; així com el “culte a la joventut” i l’obssessió de la gent en voler semblar jove. En contraposició a aquesta realitat, Torralba va convidar a revisar l’obra d’Aristòtil, Sèneca i Cireró, tres autors clàssics que van lloar les virtuts de la gent gran: l’experiència, el descobriment de nous plaers, la llibertat per parlar i la serenitat són alguns dels trets positius de la vellesa. Torralba, d’altra banda, també va destacar el paper de la gent gran perquè, segons va afirmar, “l’espècies humana es manté gràcies a la trobada intergeneracional”.

La conferència, emmarcada en els actes de la 53à Festa de la Vellesa de Mataró, va servir també per encetar una setmana d’activitats en motiu del Dia Internacional de la Gent Gran, que es va celebrar l’1 d’octubre.

L’Ajuntament s’ha sumat a la celebració del Dia Internacional de la Gent Gran amb un programa d’actes variats promoguts pel Consell Municipal de la Gent Gran i la Comissió de Cultura, que integra diferents entitats de gent gran de la ciutat. L’acte central va tenir lloc dimecres dia 1 al centre cívic del Pla d’en Boet i va consistir en la lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran. Després del manifest, que va llegir la nova regidor de Gent Gran Núria Aguilar, va actuar el grup “La Tardor” del Casal d’avis del Pla d’en Boet.

Inici del curs de les Àules Sénior
D’altra banda, dimecres dia 1 també es va donar el tret d’inici al nou curs de les Àules Sénior d’Extensió Universitària. L’acte, celebrat al Foment, va comptar amb la participació del vicerector de Relacions Institucional de l’UPF, centre al qual estan adscrites les Àules Sénior. La doctora de la Universtitat de Barcelona Elisabet Almeda va pronuncia la lliçó acadèmica sobre el tema “fer present la memòria”.