sábado, enero 31, 2009

L’administrador de Cabré Jonqueras ha explicat el procés que hi ha en la incineració.


Els forns crematoris del cementiri es posen en funcionament el febrer

Les obres han tingut un cost de 2 milions d’euros

per S. F. - 30/01/2009 17:31 (175 lectures)



Durant aquest mes de febrer començaran a funcionar els forns crematoris del Cementiri de les Valls. Així ho ha confirmat aquest divendres, dia 30, Josep Maria Cabré, administrador de l’empresa concessionària Cabré Jonqueras. “Estem a l’espera de les comunicacions definitives del gas”, ha explicat. Cabré ha assegurat que es tractava d’una millora a la comarca que cobrirà “una opció cada cop més sol•licitada”. Es calcula que entre un 20 i un 25% dels usuaris escull l’opció del crematori. A més, també s’han traspassat els serveis d’administració que estaven fins el moment al Tanatori cap a aquest nou equipament al cementiri de les Valls. El cost de l’obra ha estat de 2.032.952 euros, assumits per l’empresa Cementiris Metropolitans CGC SL (formada per Cabré Jonqueras SA i Serveis Funeraris Integrals, empreses concessionàries).

Cabré ha destacat “el fàcil accés” d’aquesta instal·lació i el fet que estigui “enmig d’una zona verda” i “connectat directament amb el cementiri de les Valls”. “Serà un servei per Mataró i poblacions veïnes de la zona”, ha afegit. Per la seva banda, l’alcalde Joan Antoni Baron, que ha visitat les obres un cop enllestides, ha remarcat que es tracta d’un servei “demandat, ben integrat en l’entorn i que té voluntat de ser un oferiment comarcal”. Amb aquestes obres, l’alcalde ha explicat que tanquen “un cicle al cementiri de les valls, que encara pot créixer però no gaire més”. Baron ha recordat que segueix el procés de rehabilitació del cementiri de Caputxins, que durant molt temps “no va tenir inversions i ara té una volada important”.

L’administrador de Cabré Jonqueras ha explicat el procés que hi ha en la incineració. El difunt arriba a la planta, se li retiren les peces metàl·liques de fèretre i les que porti a sobre, i s’introdueix al conducte. Els familiars poden veure com entra al forn de costat. Després de dues o tres hores, el temps estimat segons cada cos, el procés recull els ossos que passen per un segon procés en el que es redueixen a cendra, que serà entregada als familiars perquè n’esculleixin el destí, des de posar-lo en un nínxol especial a tirar-les a la muntanya, entre d’altres.

El gerent de Cementiris Metropolitans CGC, Joan Hans, ha explicat que el cost d’aquest procés és de 516 euros. En aquest sentit, sense comptar l’urna, és més econòmic que la inhumació. L’esplanada d’accés a l’edifici compta amb un aparcament públic per a 100 vehicles. L’edifici té dos forns crematoris en els prop de 483 metres quadrats en els que hi ha també un porxo, vestíbul, serveis adaptats, sala d’espera, gerència, sala de vetlla, sala de transferència, sala de preparació i despatxos per atendre la ciutadania.