domingo, febrero 17, 2008

TALLAS PARA LA MUJER



250 mataronines participen en l’estudi antropomètric per unificar talles

Les proves es fan al Centre Cívic Pla d’en Boet fins el 16 de novembre

per Gemma Castanyer - fotos R. Gallofré - 14/11/2007 10:00 (584 lectures)

Una de les tècniques que prenen les mides
Més de dues-centes mataronines entre 12 i 70 anys ja han participat en l’estudi antropomètric de l’Institut Nacional de Consum, entitat que depèn del Ministeri de Sanitat, i que pretén homogeneïtzar les talles de roba femenines a tot el territori espanyol, i alhora acabar amb la molèstia que suposa la manca de coincidència en les talles en funció del fabricant i la marca.

Les dones, a les quals han escollit de manera aleatòria, han rebut una carta a casa en la qual se’ls oferia participar en l’informe. Si no contestaven via correu s’insistia a través d’una trucada de telèfon. Aquest és el cas de la Dúnia, una mataronina de 52 anys, que aquest dimarts, dia 13, s’ha sotmès a les proves que li han fet dues especialistes al Centre Cívic Pla d’en Boet. "Em van enviar una carta i no en vaig fer molt cas, després em van trucar per telèfon i vaig pensar que la proposta era molt engrescadora", explica la Dúnia. Com a les altres participants, l’hi han pres imatges unidimensionals i tridimensionals a través d’una tecnologia làser. Les seves mides entraran en la mostra, que permetran estudiar la forma del cos i avaluar l’efecte del pes, l’alçada i altres variants. Aquestes dades serviran per definir patrons estàndard, desenvolupar maniquins físics o virtuals i per redefinir el tallatge.

"Jo sóc petitona, baixeta i peso poc, igual que la meva filla i els meus familiars. Normalment no tinc problemes quan vaig a comprar roba, però entenc que moltes dones s’hagin d’emprovar fins a 4 talles d’un mateix model per aconseguir trobar aquell que li va bé”, explica la Dúnia. La Rafaela, una de les tècniques contractades per prendre les mides, admet que moltes dones tenen el mateix problema i que els fa molta il·lusió formar part del projecte.

"Quan arriben els hi fem una sèrie de preguntes, com l’any que van néixer, si son dretanes o esquerranes o el nivell d’estudis. Després entren en una de les cabines que hem instal·lat i les fem col·locar en 5 posicions diferents. A través d’un ordenador, que comandem nosaltres des de l’exterior, prenem les mides les quals entren a formar part de l’estudi. Son totalment confidencials i en principi no les fem arribar a la participant", explica la Rafaela. Segons l'especialista, l’estudi es preveu estigui llest a mitjans de l’any 2008, tot i que son moltes les dades a indexar, i és possible que s’allargui una mica més. La Rafaela tampoc és massa optimista en que totes les empreses se sotmetin al resultat de les dades però creu que serà important per orientar-les.

El Ministeri de Sanitat i Consum ja va realitzar durant els mesos de febrer i març una prova pilot de medicions de dones a tres municipis de Madrid, Cuenca i València. Aquesta primera prova va posar de manifest que la dona espanyola no és, en termes generals, ni anorèxica ni obesa, però que en determinades franges d’edat pateix un lleuger sobrepès. La iniciativa d’unificar les talles de la roba impulsada pel govern central compta amb el recolzament de diverses associacions i empreses del sector tèxtil, com ara l’Associació de Creadors de Moda d’Espanya i les empreses Corte Inglès, Inditex i Mango, entre d’altres.

No hay comentarios: