martes, junio 24, 2008

Al voltant de 10.000 persones, segons fonts de l’Ajuntament de Mataró



Al voltant de 10.000 persones, segons fonts de l’Ajuntament de Mataró, van assistir de públic a la Jour de Fète, la festa Major de la ciutat francesa de Créteil, a la qual enguany hi ha participat una delegació mataronina. 360 mataronins, la majoria dels quals membres de les colles de figures, comparses i castellers de la ciutat, van participar en aquest esdeveniment que va tenir llo diumenge, dia 22. La delegació mataronina va estar presidida per l’alcalde, Joan Antoni Baron, i una representació municipal formada pel regidor de Presidència, Carlos Fernández; el regidor de Cultura Sergi Penedès; el cap del grup municipal de CiU, Joan Mora; el regidor del PPC, Juan Carlos Ferrando; la cap del grup municipal d'ICV-EUiA, Quiteria Guirao i el cap del grup municipal la CUP, Xavier Safont-Tria. La delegació oficial i els representants de les diferents entitats mataronines van ser rebuts el divendres a la tarda per l'alcalde de Créteil, Laurent Cathala, i per diferents membres del consistori francès.

La participació mataronina a Créteil va servir per donar a conèixer a aquesta ciutat de la perifèria parisina, agermanada amb Mataró, l’esperit de la festa major de les Santes. A la jornada hi van participar els gegants, el Drac, la Momerota, les Diablesses, l'Àliga i els Capgrossos. La festa va començar a les deu del matí amb una "passada" de les figures per un dels carrers de la part antiga de la ciutat, Créteil Village, que va finalitzar davant la Maison des Anciens Combattants (l’antic Ajuntament). Per la tarda va tenir lloc la Gran Final a la plaça Salvador Allende. Entre d’altres activitats relacionades amb la cultura catalana va tenir lloc una actuació castellera i la desfilada de les comparses de les diferents associacions, entitats i centres socials de Créteil, el Drac, els Gegants, les Diablesses, la Momerota, i l'Àliga. Després de la desfilada, els participants i el públic van ballar una gran sardana amb la voluntat de simbolitzar l'agermanament i l'amistat de les dues ciutats. Tot seguit, es va celebrar un pic-nic als jardins del llac amenitzat per diversos grups. El fi de festa va estar marcat per un castell de focs acompanyat de música catalana i francesa.

Paral•lelament a la visita de la degelació mataronina, Créteil també ha organitzat una exposició de fotos de les Santes, que estarà oberta al públic fins al 28 de juny a la Maison des Arts.